Books/Böcker

Publicerade artiklar och essäer i urval

Innanför cirkeln (2005)Magnus Bärtås
Fredrik Ekman

 

Orienterarsjukan (2001)
Bokförlaget DN

Förlagets presentation:
Varför dog så många orienterare en oförklarlig död i slutet av 1980-talet? Varför arrangeras doftfri bio i Örebro? Vad drev Liberace att plastikoperera sin pojkvän Scott Thurston till en yngre kopia av sig själv? Blev producenten av filmen Apornas planet – Arthur Jacobs - allt mer lik en apa under inspelningens gång?
Strax intill historiens huvudfåra kan man finna de mest omstörtande teorier och upptäckter. Idéer som i ett enda slag skulle kunna omkullkasta vår verklighetsuppfattning. Man hittar dem i den uppburne vetenskapsmannens inre byrålådor såväl som i hobbyforskarens laboratorium och på konspirationsteoretikerns hemsida. I koncentrerad form tycks dessa upptäckter och teorier tillhöra mytensvärld, men mera utspädda kan man spåra dem bland de mest alldagliga företeelser. Varje tid har sina blinda fläckar. Detta blir nu synligt bland annat i vårt sätt att diagnostisera olika beteenden som sjukdomar. Har de sociala orsaker eller genetiska. Hur är det egentligen med Damp, elallergi och orienterarsjukan?
Orienterarsjukan är en fascinerande hybridbok. Den är en samling berättelser där texterna rör sig sömnlöst mellan genrer och tidsepoker, mellan film, litteratur, konst och vetenskap. Vi förflyttas genom en kedja där individer, händelser och fenomen och de udda levnadsöden som presenteras får en överraskande moralisk och politisk laddning. Vad som står på spel i dessa berättelser är helt enkelt vår grundläggande människosyn.

Extracts from Orienterarsjukan in English:

Psychocivilization and Its Discontents

The Soil Eaters

Beställ Orienterarsjukan direkt från författarna (100 SEK inkl. porto)
Beställning